Для безкоштовної операції зверніться до сімейного лікаря

Для безкоштовної операції зверніться до сімейного лікаря

Національна служба здоров’я України законтрактувала на пакет “Хірургічні операції у стаціонарних умовах” 844 медичні заклади. Через карантин оплати здійснюються на 100% за глобальним бюджетом.

На сьогодні НСЗУ виплатила 844 медичним закладам 5,5 млрд грн за надання хірургічних послуг пацієнтам у квітні-вересні. Через подовження адаптивного карантину оплати медзакладам, які законтрактовані на пакет “Хірургічні операції у стаціонарних умовах”, здійснюються на 100% за глобальним бюджетом. Тобто заклад отримує кошти незалежно від того, скільки в ньому проведено операційних втручань, повідомляє Національна служба здоров’я України

Сьогодні в окремих регіонах країни, які потрапили до червоної та помаранчевої карантинних зон, скасовуються планові операції. Тож кількість пацієнтів, які звертаються до лікарень для отримання хірургічної допомоги, зменшується. Щоб це не позначилося на обсязі фінансування закладів, їм продовжено виплати за глобальним бюджетом.

З квітня лікарі виписали майже 50 тисяч електронних направлень пацієнтам на здійснення хірургічних процедур, понад 60% з них вже виконані, тобто пацієнти отримали потрібну їм допомогу.

Пацієнт може звернутися за хірургічною допомогою до будь-якого з понад 800 медзакладів, з якими НСЗУ уклала договір на надання таких послуг, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. Ці послуги для пацієнта будуть безоплатними.

До безоплатного пакета хірургічної допомоги в стаціонарі медзакладу включено: проведення хірургічної операції з забезпеченням анестезії, інструментальні та лабораторні обстеження, включаючи патоморфологічні, післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення та подальша медикаментозна терапія, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, медична реабілітація в гострому періоді для запобігання виникнення післяопераційних ускладнень, лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали та харчування у стаціонарних умовах.

Пацієнту надаються безоплатно ліки та медичні вироби, які заклад отримує через централізовані держзакупівлі. Ці ліки не включені до тарифу. Інформація про наявність відповідних ліків в конкретній лікарні має бути розміщена на інформаційній дошці в лікарні та офіційному веб-сайті медзакладу, а також органу місцевої влади.

Щоб отримати хірургічну допомогу безоплатно пацієнту необхідно: отримати направлення свого лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря, та звернутись до обраного медзакладу. У разі невідкладного стану пацієнт може звернутись до лікарні без направлення, або викликати «швидку» за номером 103, яка за необхідності доставить його до медзакладу. Наголошуємо, медична допомога пацієнту у невідкладному стані надається безоплатно без жодних додаткових умов – без направлення і без декларації з лікарем.

Платними в закладі можуть бути лише додаткові сервісні послуги, наприклад, перебування в палаті підвищеного комфорту, або покращене харчування. На ці послуги мають бути встановлені офіційні розцінки і оплачувати їх потрібно через касу медзакладу.

Якщо у пацієнта вимагають гроші за безоплатні послуги, він може повідомити про це НСЗУ за номером 16-77.

Дізнатися, які медичні заклади у певній області надають хірургічні послуги, можна з інформаційних панелей – дашбордів – на сайті НСЗУ, або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Уточнити, чи здійснюють в обраному закладі потрібні хірургічні послуги, необхідно безпосередньо в цьому закладі.