У Держбюджеті на 2019 рік збільшено видатки на пенсії

У Держбюджеті на 2019 рік збільшено видатки на пенсії

Верховна Рада схвалила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Загальний обсяг видатків та надання кредитів на 2019 рік залишаються без змін.

При цьому проект перерозподіляє бюджетні кошти, щоби збільшити фінансування соціально важливих програм, за рахунок зменшення витрат за іншими статтями.

Зокрема, збільшено видатки на:

— виплату пенсій – на 10 777,6 млн грн (за загальним і спеціальним фондом); 
— доплату за роботу у зоні відчуження, забезпечення своєчасної виплати відпусток за бюджетною програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» – на 227,4 млн грн; 
— модернізацію антарктичної станції «Академік Вернадський» за бюджетною програмою «Дослідження на антарктичній станції «Академік Вернадський» – на 27,6 млн грн.

Водночас зменшено виплати державних соціальних допомог завдяки економії відповідної субвенції на 7,2 млрд грн, а також внаслідок зменшення видатків:

— за бюджетною програмою «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління» – на 1 208,1 млн грн;

— за бюджетною програмою «Державна підтримка галузі тваринництва» — на 979 млн грн;

— за бюджетною програмою «Фінансова підтримка фермерських  господарств» —   на 850 млн грн;

— за бюджетною програмою «Заходи, пов’язані з проведенням приватизації державного майна» — на 260 млн грн;

— за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» — на 250 млн грн;

— за бюджетною програмою  «Внески до міжнародних організацій» — на суму 86 млн грн.

Також у проекті Закону враховано перерозподіл бюджетних коштів у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні для фінансування поточних потреб.

За бюджетними програмами «Забезпечення заходів у сфері безпеки держави та діяльності органів системи Служби безпеки України», «Забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовка військ» та «Здійснення прокурорсько-слідчої діяльності, підготовка та підвищення кваліфікації кадрів прокуратури» збільшено видатки на оплату праці на 65 млн грн, 300 млн грн та 100 млн грн відповідно.   
Для створення Експортно-кредитного агентства  Міністерству економіки додали 0,1 млн грн.

За бюджетною програмою «Підтримка екологічно безпечного стану у зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення» збільшено видатки розвитку на 2,8 млн грн.

ТОВ «Телевізійна компанія «Атлант-СВ» для телеканалу з логотипом «АТР Т» виділено додаткові 35 млн грн за бюджетною програмою «Розселення та облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які були депортовані з території України».

Митні платежі, отримані при митному оформленні «євроавтомобілів», в обсязі 118,5 млн грн, зараховуються до спеціального фонду держбюджету для фінансування виплати пенсій та покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду.

Для реалізації Державного інвестиційного проекту «Створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні» передбачені надходження до спеціального фонду держбюджету в обсязі близько 2,5 млрд грн та відповідні видатки для Міністерства внутрішніх справ.

Також у зв’язку з різницею прогнозного курсу валют, що використовувався при складанні проекту державного бюджету на 2018 рік, та фактичного валютного курсу вдалося зекономити, а отже, скоротити видатки за такими програмами:

«Обслуговування державного боргу» — на 2 499,6 млн грн;

«Створення Національної супутникової системи зв’язку»-  на 30 млн грн;

«Виконання державою гарантійних зобов’язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії»-  на 67,2 млн грн;

«Обслуговування та погашення зобов’язань за залученими коштами під державні гарантії для здійснення капітальних видатків розпорядниками бюджетних коштів» — на 16,8 млн грн.

НАШ ГРАД