В Україні висаджено 100 мільйонів дерев

В Україні висаджено 100 мільйонів дерев

100 мільйонів сіянців та саджанців дерев висадили на сьогодні лісівники по всій Україні. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький на своїй сторінці у Facebook.
«На жаль, через карантинні заходи, ми скасували участь громадськості у нашій акції з висадки дерев. Однак, хочу запевнити, що висадка відбувається за графіком. Лісівники, дотримуючись правил та рекомендацій щодо захисту під час карантину, виконують всі необхідні плани з відтворення українських лісів», — написав він.
Також Андрій Заблоцький розповів, що цьогорічний Міжнародний день лісів проходить з меседжем «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити». Бажано, щоб сьогодні всі пригадали роль лісів і сталого лісоуправління у збереженні та примноженні біорізноманіття.
«У лісовому господарстві України діють критерії щодо принципів господарювання, які відповідають вимогам Всеєвропейської стратегії збереження біологічного і ландшафтного різноманіття. І наше завдання – слідкувати, щоб ці критерії чітко дотримувалися», — наголосив Голова Держлісагентства.
 
Він повідомив про те, що з 7,6 млн га лісів, які входять до сфери управління Держлісагентства, заповідано 16,8%. Практично у всіх регіонах заповідність у лісах вища ніж загальнодержавна. У лісах знаходиться 3295 територій та об’єктів природно-заповідного фонду України площею більше 1,3 млн га. Указом Президента України Володимира Зеленського на Луганщині створено ще один національний природний парк «Кремінські ліси». І загалом включено до територій ПЗФ більше 40 тис. га лісів.«До лісу потрібно ставитися дбайливо, адже у ньому проживає близько 80% світового наземного біорізноманіття», — наголосив Голова Держлісагентства.
 
З початку лісокультурної кампанії 2020 року на сьогодні відновлено більше 15 тисяч гектарів лісових ділянок та створено більше 500 гектарів нових лісів.
У лісах, що входять до сфери управління Держлісагентства, знаходиться 3295 територій та об’єктів природно-заповідного фонду України площею більше 1,3 млн га. Зокрема:
— 13 природоохоронних установ, серед яких 6 природних заповідників площею 79649 га, 6 національних природних парків площею 70843 га і 1 господарство-парк площею 109 га;
— 1498 заказників площею понад 634,3 тис. га;
— 1164 пам’ятки природи площею 13,5 тис. га;
— 33 регіональних ландшафтних парки площею 177,4 тис. га;
— 525 заповідних урочищ площею 85 тис. га;
— 16 дендрологічних парків площею 0,4 тис. га;
— 47 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва площею 3,6 тис. га. 
Із зазначених:
— 297 територій та об’єктів загальнодержавного значення площею 563,3тис. га;
— 2998 територій та об’єктів місцевого значення площею 764,5 тис. га.