Вступне слово Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на засіданні Кабінету Міністрів України від 10 січня 2019 року

Вступне слово Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на засіданні Кабінету Міністрів України від 10 січня 2019 року

ГРОЙСМАН В.Б. – Вітаю всіх! Розпочинаємо засідання Уряду, перше в цьому році.

Перш за все я хотів би всім подякувати за 2018 рік, кожному українцю, всім, хто робив у 2018 році нашу країну сильнішою.

Беззаперечно, що цей історичний період для нас є надзвичайно важким, оскільки ми виборюємо свою незалежність, створюємо свою економічну міць. І це все дається дуже непросто.

Але разом з тим 2018 рік ми пройшли достойно. Хоча в нас є і залишається багато проблем. Але ми й для того є, щоб ці проблеми вирішувати і створювати нормальні умови для життя українців. І наші пріоритети в 2019 році залишаються незмінними.

Цікаво підкреслити те, що на 1 січня 2019 року ми змогли сформувати національні резерви – більше 20 млрд дол. Це найбільший рекордний показник за попередні п’ять років.

Зрозуміло, що наші завдання залишаються незмінними: нам потрібно зміцнювати національну економіку; створювати якісні виробництва; працювати над тим, щоб створювати належні робочі місця для українців. І це залишається нашим пріоритетом.

Також хотів би підкреслити, що для нас є надзвичайно важливим –максимально все те, що напрацює національна економіка, реінвестувати, віддавати людям через фінансування освіти, медицини, через індексації пенсій.

А я хочу нагадати, що з 1 січня ми прийняли рішення і 500 тисяч українських військових пенсіонерів отримають перерахунок і підвищення пенсій більше ніж на 700 гривень.

Ми готуємося зараз до 1 березня провести масштабний перерахунок пенсій для всіх українських пенсіонерів. І це теж для нас є надзвичайно важливе завдання.

Ми з 1 січня розпочали процес монетизації субсидій. І хочемо зробити все для того, щоб люди отримали кошти, які їм належать, у тому числі як винагороду за енергозбереження, за заощадження.

У нас є багато завдань щодо зміцнення нашої оборони, безпеки країни. Це буде залишатися основним пріоритетом і буде першочергово фінансуватися та підтримуватися.

Сьогодні я глибоко переконаний у тому, що ми маємо формувати план не тільки на 2019 рік. Ми маємо планувати наше життя, як мінімум, на середньострокову перспективу.

І тому дуже важливо, що український Парламент, буквально нещодавно Президент підписав цей закон – це закон про середньострокове бюджетне планування, який дасть можливість нам планувати на три роки життя країни з відповідними макроекономічними показниками, проектами, завданнями.

А я наголошую на тому, що на цей, 2019 рік, ми будемо розвивати медицину, освіту, інвестувати в економіку, в енергоефективність і енергонезалежність нашої країни. Ми будемо, я вважаю, що це буде рекордний рік будівництва українських доріг, будемо реалізовувати низку інших програм, в тому числі і в різних секторах економіки: підтримка аграрного сектору, фермерства, багато інших напрямків, які є пріоритетними.

Наше завдання, щоб зростання економіки було не менше 3% в 2019 році, і я наголошую на тому, що нам потрібно забезпечувати фінансову стабільність.

Тому сьогодні Міністр фінансів презентує наші підходи до середньострокового планування, що дасть можливість розширити горизонт планування для всіх, в тому числі й місцевих бюджетів, що ми робимо в 2019 році, що ми робимо в 2020 році, в 2021, в 2022 роках для того, щоб ми могли формувати вже свої плани на майбутнє, а не тільки працювати сьогодні на сьогодні, що є малоефективним і не дуже продуктивним.

Наступне питання, яке важливе, – це розвиток національної інфраструктури, і я хотів би торкнутися питання Укрзалізниці. Ми сьогодні заслухаємо інформацію про роботу Укрзалізниці виконуючим обов’язки голови правління. Ми створили в минулому році незалежну наглядову раду, яка вже починає працювати над управлінням цією величезною компанією, яка має великі проблеми, але яка має величезний потенціал з точки зору свого розвитку. Я би хотів, щоб Укрзалізниця була лідером не тільки в Україні, а й в Європі по перевезеннях, в тому числі і пасажирських, і вантажних, і для цього нам потрібно впроваджувати абсолютно нові методи управління.

Сьогодні ми також можемо розглянути з колегами в Уряді питання укладання контракту з новим керівником Євгеном Кравцовим на підставі рішення незалежної наглядової ради.

Якщо говорити про стратегію, то ми сьогодні розглянемо і ухвалимо рішення про створення урядового Стратегічного комітету, який буде займатися формуванням політик і розглядом стратегічних питань для держави, до складу якого увійдуть всі міністри. І ми будемо розглядати з необхідною регулярністю всі стратегічні питання розвитку країни, відпрацьовувати рішення, які будуть основою подальших рішень Уряду, а можливо, і змін в національному законодавстві.

Тому, як би не було нам важко, я оптимістично дивлюсь в 2019 рік. Розумію, що на нашому з вами житті будуть позначатися вибори, президентська кампанія, парламентська кампанія. Ми будемо з вами бачити дуже багато популізму, дуже багато, можливо, добрих і гарних слів, але фальшивих, на превеликий жаль, фальшивих.

Але наше завдання все ж таки є незмінним: поки політики будуть змагатися за власний рейтинг, ми маємо всі (ті, хто є людьми державними) бути відповідальними політиками і боротися за державу і за наш український успіх.

НАШ ГРАД