Видобуток викопного палива збільшуватиметься

Видобуток викопного палива збільшуватиметься

Уряди країн планують виробити в 2030 році приблизно на 110 відсотків більше копалин, ніж дозволяє встановлений Паризькою угодою по клімату поріг потепління в 1,5 градуса Цельсія. І це при тому, що влада 151 країни пообіцяла в найближчі десятиліття досягти нульових викидів парникових газів. 

Про це повідомляється в опублікованій сьогодні доповіді, підготовленій Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) у співпраці з низкою інших організацій.

Попит на вугілля, нафту та газ скоро досягне піку

Експерти також попереджають, що, згідно з останніми прогнозами, глобальний попит на вугілля, нафту та газ досягне піку цього десятиліття. У сукупності плани урядів призведуть до того, що світовий видобуток вугілля збільшуватиметься в період до 2030 року, а світовий видобуток нафти та газу – до 2050 року. 

Обсяги викопного палива, які країни планують виробити до 2030 року, значно перевищують навіть більш високий поріг у 2 градуси за Цельсієм, також передбачений Паризькою угодою щодо клімату, зазначають експерти.

Нагадаємо, що Паризька угода, прийнята країнами у 2015 році, спрямована на скорочення викидів парникових газів і за рахунок неї – на стримування підвищення глобальної температури у цьому столітті в межах 2 градусів Цельсія за одночасного пошуку коштів для ще більшого обмеження цього підвищення – в межах 1 5 градусів Цельсія.

«Уряди буквально подвоюють видобуток викопного палива», — заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш з нагоди виходу доповіді. «Ми не можемо впоратися з кліматичною катастрофою, не усунувши її першопричину: залежність від викопного палива. Викиди, пов’язані з використанням викопного палива, вже викликають кліматичний хаос… і ми знаходимося на шляху набагато гіршого», – додав глава ООН. 

Влада підтримує виробництво викопного палива

У доповіді представлені нові дані щодо 20 найбільших країн-виробників викопного палива, включаючи Австралію, Бразилію, Канаду, Китай, Німеччину, Індію, Казахстан, Мексику, Норвегію, Росію, Саудівську Аравію, ПАР та США. Як з’ясувалося, уряди більшості цих країн продовжують надавати значну політичну та фінансову підтримку виробництву таких видів палива.

«Ми виявили, що багато урядів просувають викопне паливо як основне “перехідне” паливо, але не мають чітких планів відмови від нього надалі», – сказала Плой Ачакулвісут, провідний автор доповіді та представник Стокгольмського інституту навколишнього середовища.

«Але наука каже, що ми маємо почати скорочувати глобальний видобуток та використання вугілля, нафти та газу прямо зараз, паралельно з розширенням масштабів використання чистої енергії, скороченням викидів метану з усіх джерел та іншими кліматичними діями – щоб досягти мети в 1,5 градуса. », — Додала вона.

Майбутнє людства під питанням

Глобальні викиди вуглекислого газу, майже 90 відсотків яких – результат використання викопного палива, зросли до рекордного рівня у 2021-2022 роках, повідомляють автори доповіді. У міру збільшення цих викидів прискорюється процес зміни клімату.

Так, липень 2023 року був найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень і, найімовірніше, найспекотнішим за останні 120 000 років. По всьому світу посухи, хвилі спеки, лісові пожежі, урагани та повені забирають життя людей і призводять до масових руйнувань.

«Плани урядів щодо розширення виробництва копалин палива підривають енергетичний перехід, необхідний для досягнення нульових викидів, ставлячи під питання майбутнє людства», – заявила Інгер Андерсен, виконавчий директор ЮНЕП. 

«Побудова економіки за рахунок чистої та ефективної енергії – єдиний спосіб покінчити з енергетичною бідністю та одночасно знизити викиди», – наголосила вона.  

НАШ ГРАД